Çocuklarınızın Karnelerini Sosyal Medyada Paylaşmayın

Başarıyı Aşırı Abartılı Hediye ve Törenle Kutsamayın

Karne günü yakınlaşırken Aileler dikkat!

Çocuklarınızın notlarını sosyal medyada paylaşımı hem başarılı hem başarısız çocukları ruhsal yönden ve kişilik gelişimi ve ruh sağlığına büyük zararlar vermektedir.

Anne ve babaların geçmişte karşılanamamış narsistik ihtiyaçlarını çocukları üzerinden tamamlama hırsı günümüzde tüm acımasızlığı ile sosyal medyaya taşınmış durumda.

Çocuklarının sportif, sosyal ve akademik başarılarını sosyal medyaya taşıma ve paylaşmanın altında yatan temel neden başarıyı sevdikleri ile paylaşmaktan çok biz sizden daha iyiyiz, güçlüyüz mesajının verildiği saldırgan ve yıkıcı içgüdü den başka bir şey değildir.

Geçtiğimiz yıllarda karnenin ve aldığı ödüllerin resimlerini ve başarıları sosyal medyada paylaşan Anne ve babalar aşırı şekilde çoğalmıştır. Bu davranışı eğitimli ebeveynlerin hatta öğretmenlerin yapması ise bu noktada cehaletin ve yanlış anne baba tutumunun toplumun her kesiminde olduğunu açıkça gösteriyor.

8-10 yaşında öğrencilerin ödül belgeleri ve karnelerini arkadaşımın bir zayıfı var üzülür diyerek paylaşmazken. Öğretmen, doktor veya mühendis anne baba tarafından paylaşılması psikolojik boyutta sağlıklı bir davranış değildir.

Karne günü yaklaşırken ailelere uyarımız önemlidir.

Çocuğunuzun üzerinden insanlara saldırıyor, onun başarısını silah olarak kullanıyor, psikopatolojik davranışlar gösteriyorsunuz.  Yapılan davranış Kendi çocuğunuzun psikolojik sosyal gelişimini olumsuz etkiliyor, Akademik başarı kaygıları anksiyete boyutunda ortaya çıkıyorken başarısı düşük çocuklar ve aileleri için ise huzursuzluk kaynağı oluyor karşılaştırmalara, düşük benlik kavramı geliştirmeye ve insani ilişkiler dışına çıkmasına neden oluyor.

Lütfen paylaşmayın, çok bahsetmeyin bu onun yaşam görevi ve normal gelişim sürecinde bir aşamadır, törenleştirmeyin! Yaptığınız davranış sağlıksızdır.

Oğuz ÖZAT
Türk PDR-Der Samsun Şubesi Başkanı

Yorum bırakın