Sınavsız Geçiş ve Ek Puanlı Tercih Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar

Sınavsız Geçiş ve Ek Puanlı Tercih Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar

Mesleki ve Teknik Lise Öğrencileri İçin Sınavsız Geçiş

Sınavsız geçiş Meslek ve teknik lise mezunlarının alanlarına göre belirlenmiş 2 yıllık ön lisans programlarına Okul puanlarıyla sınavsız olarak girme haklarıdır.
1- Sınavsız geçiş yapmak için YGS ve LYS ye girmesine gerek yoktur. Ancak ocak ayında yapılan ÖSYM başvurularında başvuru yapmış olması ve sınavsız geçiş istediğini işaretlemesi gerekmektedir.
2-Sınavsız geçişte Sınav sonuç belgesinde AOBP kutucuğunda bulunan öğrencinin Ağırlıklı Orta öğretim Başarı Puanı esas alınır. Tercih yaparken bu puanı göz önüne alarak tercih etmeniz gerekmektedir.
3- 2015 itibari ile sınavsız geçiş yapılan programların kontenjanlarının %30 ile %50 arası kontenjanı ygs ye ayrılmıştır. 2016 ÖSYS Kontenjanları Kılavuzunda (5) sutün sınavsız geçiş, (6) sütun YGS sınav sonuç sıralamasına göre alınacak öğrenci sayısını gösterir.
4-Öğrenci hem YGS puanı var hem sınavsız geçiş hakkı var ise İlgili bölüme öncelikle sınavsız geçiş puanı olan AOBP ile sınavsız geçiş kontenjanından bu puanı yetersiz kalırsa ygs puanı ile ygs kontenjanından değerlendirilir. Öğrencinin ikisi için ayrıca işaretlemesine gerek yoktur. Öğrencinin durumu bilgisi elinde olan ÖSYM sistemi bunu otomatik algılamaktadır.
5- Öğrencinin Liseden mezun olduğu bölüme göre sınavsız geçiş programı farklıdır yani her bölüme sınavsız geçemez. Hangi lise bölümünün hangi iki yıllık programa gireceği 2016 ÖSYS Kontenjanları Kılavuzunda 654. sayfadan itibaren listelenmiştir.

Mesleki ve Teknik Lise Öğrencileri İçin Ek Puanlı Yerleştirme

Meslek ve teknik liselerinden okudukları bölüme uygun 4 yıllık meslek yüksek okullarına bağlı lisans programlarına ek puan hakkıdır. 0,12 ile çarpılan okul puanı bu öğrenciler için 0,18 ile çarpılmaktadır. Ek puan bu 0,6 lık farktır.
2011 yılı itibari ile liseye kayıt olan öğrenciler için ek puan  hakkı kaldırılmıştır. Şu an için liseye 2011 den önce kayıt olan öğrencilerin ek puan hakkı saklıdır. (Sınıfta kalan öğrencilere bu nedenle ek puan verilmiştir. Bazı okullarda bu yıl mezun olan öğrencilere ek puan verilmiş karmaşası bu nedenledir.)
Öğrenciler ve aileler ek puanlı sıralamaya bakıyor örneğin 25000 de kılavuzda istediği bölüme bakıyor 80000 sıralamada burayı sıralamam tutuyor diyerek tercih ediyor.

Sınavsız Geçiş ve Ek Puanlı Tercih Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar

1- Sınav sonuç belgenizde bulunan ek puanlı sıralama sizin tüm öğrenciler içinde ki sıralamanız değildir. O puan türünde Ek puan alan öğrenciler arasında ki sıralamanızdır.
2- Ek puanlı sıralama karşılaştırma için 2016 ÖSYS Kontenjanları Kılavuzunda (9) sütun ilgili programa yerleşen en düşük puanlı kişinin sıralamasıdır.Bu sütun tüm öğrenciler içindeki sıralamasını gösterir. Ek puanlı sıralama ile tercih yapacaksanız (10). sütuna bakmanız gerekiyor.
3- Bu yıl son mezun öğrencilere ek puan verilmemiş daha önce mezun olan veya sene kaybeden öğrenciler ek puan almıştır.
Bu nedenle bu yıl ki ek puanlı sıralamayı geçen yılın ek puanlı sıralamasıyla karşılaştırmanız yanlıştır.
Örneğin Geçen yıl YGS 5 türünde 88 bin öğrenci ek puan almış bu yıl ise 56 bin öğrenci ek puan almıştır. Geçen yıl 20 bininci sırada kişi a programına girdiğinde arkasında 68 bin kişi bırakmışken bu yıl 20 bininci sıradaki kişi 36 bin kişiyi geçebilmiştir. Yani geçen yıl 20 bininci sıradaki kişinin girdiği okula bu yıl aynı sıradaki kişinin girmesi zor bir ihtimaldir.Bu nedenle bu oranlara bakmak için 2016 Ek Puan Hesaplanan Aday Sayılarını incelemeniz, oranları tahmin etmeniz gerekir.

Yorum bırakın