Suç Durumlarında Psikolojik Danışman Rolleri ve Yas Danışmanlığı

Suç Durumlarında Psikolojik Danışman Rolleri ve Yas Danışmanlığı

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği  bünyesinde, Muzaffer Tahmaz Rehberlik ve Araştırma Merkezi ile yapılan işbirliği neticesinde Havza, Ladik, Kavak ve Vezirköprü ilçelerinde görev yapan Psikolojik danışman ve rehberlik personeline “Suç ve suçla karşılaşma durumlarında danışman tutum ve rolleri” ile ” Yas Danışmanlığı konusunda seminer verdik.

Türk PDR-Der Samsun Şube Başkanı ve Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri  bölümü Öğretim Görevlisi Profesör Doktor Sehber Balcı ÇELİK tarafından verilen konferansta

Temel amaç gündemde olan bu konularda meslektaşlarımızı bilinçlendirmek ve şubemiz bölgesi dahilinde olan ilgili ilçelerde ki meslektaşlarımıza ulaşarak yüz yüze iletişim kurmak.Çalışmalarımızdan ve faaliyetlerimizden haberdar olmalarını sağlamak, her zaman yanlarında olduğumuzu fark etmelerini sağlamaktır.

Bölgede görev yapan 60 psikolojik danışman ve rehberlik personeli katılmış konferans ilgiyle izlenmiş.Soru cevap bölümleriyle devam edilmiştir.
Psikolojik Danışma Derneği Samsun Şube Başkanı Oğuz ÖZAT ” Öncelikle derneğimizin faaliyetlerini iletişim bilgilerini paylaşmıştır.

Özat Konuşmasında ;Dernek merkezinin oluşturulduğunu, özlük hakları konusunda avukat ve her türlü hukuki desteğin verileceğini,hak mahrumiyetleri ve  sorunlarında yanlarında olacaklarını belirtmiştir.Konuşmasının devamında “Suç ve suçla karşılaşma durumlarında danışman tutum ve rolleri” başlıklı   konusuna devam etmiştir.

Özellikle son günlerde medyada gündemde olan  suça bulaşmış ve suça maruz kalmış çocuklar ile ilgili vaka karşılaşmalarında psikolojik danışmanların yapması gereken yasal işlemler ve zorunluluklar.Yine Psikolojik danışmanların tutumları,Mesleki rolleri ve psiko-sosyal müdahaleleri üzerine durulmuş.Meslektaşlarımızın bu konularda hem yasal mağduriyet yaşamaması,özlük hakları ve sorumluluklarını bilmesi, Hem de suçla karşılaşan çocuğa yapılacak yardım konusunda  nasıl davranacakları üzerinde durmuştur.

Prof. Dr. Seher Balcı Çelik ise “Yas ve Yas Danışmanlığı” başlığı altında verdiği bilgilendirmede; Çelik, “Genel anlamda yas, herhangi bir kayıp (özellikle sevilen ya da kişiye yakın birinin ölümü) sonrasında gösterilen normal ve doğal bir tepki olarak değerlendirilmekle birlikte, yas süreci, bir kayıp sonrası yas yaşayan bireyler kadar psikoloji alanındaki uzmanlar tarafından da sıkça yanlış anlaşılmakta ve psikolojik değerlendirme sürecinde ihmal edilmektedir.” dedi.

Çelik, bir kavram olarak yas, yas tepkileri, yas süreci ve kayba yönelik uyumu etkileyen faktörler ve yas süreci hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Seminere katılan  ve bizleri misafir eden Havza İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yakup Yüksel, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Uğur Sağlam, Muzaffer Tahmaz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Ömer Faruk Çakmak Havza, Kavak, Ladik ve Vezirköprü’de görevli Psikolojik danışman ve rehberlik personeline  misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Basında:

http://www.ulke.com.tr/genel/haber/590046-pdr-ogretmenlerine-seminer

http://www.haberexen.com/samsunda-pdr-ogretmenlerine-seminer-904177h.htm

Yorum bırakın